Dit artikel wordt u aangeboden door Van Lanschot Kempen Investment Management.

Kempen: Vermogen dat zich uitbetaalt; hoogdividendbeleggen

Het realiseren van directe inkomsten uit vermogen is een doelstelling waar veel beleggingsadviseurs voor hun klanten mee aan het werk zijn. Een gesprek met Dimitri Willems, Senior Portfolio Manager van het Kempen Dividend Team en Jeroen van Rumund, Senior Salesmanager Wholesale Distribution, over de rol van hoogdividendaandelen in het Kempen Global High Dividend Fund N.V.

 

 

 

Als je streeft naar het realiseren van directe inkomsten uit vermogen, hoe past een hoogdividendfonds daar dan bij?

Willems: ‘Hoogdividend is dan het middel bij uitstek, vanwege de stabiele inkomstenstroom aan dividend van de ondernemingen waarin wij beleggen. Dat is bijna een open deur. Wij noemen het daarom een hoeksteen van de portefeuille. Maar afgezien van de inkomsten is voor mij het betalen van dividend door ondernemingen een teken van een goede kapitaaldiscipline van een onderneming. Als je dividend moet uitkeren aan je aandeelhouders, dan ga je bijna gedwongen gedisciplineerder om met het geld dat je overhoudt. Bedrijven worden er kritischer door, is onze ervaring. Dividend werkt op deze manier als een soort kwaliteitslabel, ook historisch gezien. Wat bij ons geldt als een waarschuwingssignaal is een dividendverlaging. Ook houden we niet van gekochte groei (overnemen van andere ondernemingen): dat levert minder op dan organische groei (investeren in de ‘core business’). Dat weten we ook omdat we veel praten met de bestuurders van ondernemingen.

De strategie is dat het Dividend Team alleen aandelen in het Global fonds heeft met minimaal 3 procent dividendrendement, is dat eigenlijk geen beperkende factor?

Van Rumund: ‘Het verwachte dividend van alle bedrijven in het Kempen Global High Dividend Fund N.V. ligt gemiddeld, op het moment van schrijven (eind mei 2016) op 4,8 procent. Als richtlijn hanteren we dat om de aandelen in portefeuille te houden ze een verwacht dividendrendement van minimaal 3% moeten hebben. Binnen de beleggingsindustrie wordt inderdaad wel gevraagd of dat ons niet te veel beperkt qua keuze. Wij vinden van niet: ook met 3 procent hebben we genoeg keuze en voldoende mogelijkheid voor sectorale en geografische spreiding. Op deze manier vallen de hele dure aandelen ook af, omdat zij niet over die grens van drie procent komen vanwege de hoge waardering. We beleggen relatief minder in Amerika omdat we van mening zijn dat het daar wat duur is geworden en dat betekent weinig veiligheidsmarge in de waardering van deze aandelen.’

Wat zou een beleggingsadviseur zijn of haar klanten wat jullie betreft in ieder geval moeten vertellen over hoogdividend aandelen in een portefeuille?

Willems: ‘Ik ga ervan uit dat hoogdividend aandelen een lonende langetermijnbelegging vormen, ten opzichte van laag of geen dividend aandelen. De grens van 3 procent fungeert als een beschermingswal; we beleggen liever niet in te dure aandelen. Het streven is om circa 1 procent per kwartaal aan dividend uit te keren, afgelopen kwartaal was dit 1,2 procent. Dat past goed bij het realiseren van directe inkomsten uit vermogen, lijkt mij.’

Van Rumund: ‘Wat voor beleggers naar mijn idee ook belangrijk is om te weten is dat dit fonds wordt beheerd door een heel ervaren team. Alles bij elkaar doen ze dit al zestien jaar. Sinds 2007 voeren zij de strategie uit bij Kempen Capital Management.’

Willems: ‘Daarbij zijn wij, net als veel portfoliomanagers bij Kempen, belegd in ons eigen fonds. Dat vinden we hier niet meer dan normaal.’

Disclaimer:

Kempen Capital Management N.V. (KCM) is de beheerder van Kempen Global High Dividend Fund N.V. N.V. (het “Fonds”). KCM heeft een vergunning als beheerder en staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten. Het Fonds is onder de vergunning van KCM geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten.

Deze informatie biedt onvoldoende basis voor een beleggingsbeslissing. Lees daarom de Essentiële Beleggersinformatie en het prospectus. Deze zijn verkrijgbaar op de website van KCM (www.kempen.nl/beleggingsfondsen). De waarde van uw belegging kan fluctueren. Resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.