Kempen's Kijk: De (on)mogelijkheden van Corona


Door het coronavirus hebben mensen hun vakantie moeten annuleren of wijzigen. Er is onder economen discussie of deze crisis inflatoir of deflatoir is.

Voor vakantiehuisjes in Nederland is het vooral inflatoir. Naar ik heb horen zeggen zijn veel huisjes volgeboekt en schieten de prijzen omhoog.

Wij zijn met het gezin naar Spanje. Aan de Costa Blanca hebben mijn schoonouders een appartement, dus we waren heel flexibel. Op de heenreis heb ik mij in de Pyreneeën laten afzetten en heb ik daar een week rondgefietst. Hotels reserveerde ik een dag van tevoren om ook daar flexibel te zijn. Dat was geen enkel probleem en de prijzen waren alleszins schappelijk. Waar de vraag minder snel toeneemt, is er dus ook geen inflatie. Mijn tocht begon in Seissan in Frankrijk en voerde langs tien cols uiteindelijk naar Huesca is Spanje. Mooi weer, een schitterende omgeving en lekker veel klimwerk. De sfeer in Frankrijk was gemoedelijk, of het minder druk was dan normaal kan ik moeilijk beoordelen. Toen ik na een vroege klim van de Tourmalet afdaalde gingen er in elk geval veel fietsers omhoog. In Frankrijk droeg men mondkapjes in winkels, cafés en restaurants; op straat niet. Naarmate de tocht vorderde kreeg ik wat haast. In Aragón, de Spaanse provincie waarin Huesca ligt, stak het virus weer de kop op en ik wilde niet in een lokale lockdown belanden. Maar ook daar aangekomen waren de terrassen open en redelijk bezet. In Spanje is een mondkapje ook op straat verplicht. Maar ik kon gewoon met mijn huurauto op weg naar mijn gezin aan de Costa Blanca. Daar werk ik een week waarna nog twee weken vakantie volgen.

De schade van het coronavirus is duidelijk: de Amerikaanse en Duitse economieën krompen met zo’n 10% in het tweede kwartaal, in Italië ging er 12% vanaf, in Frankrijk 14% en in Spanje maar liefst 18%. Tijdens mijn fietstocht heb ik gezien dat we met het virus en de beperkingen die daarmee samengaan leren leven. Het dagelijks leven wordt aardig opgepakt. Maar het zal ook nog even duren voor we weer helemaal op normale niveaus van economische activiteit terug zijn. Hier in Spanje is het toeristenseizoen een stuk rustiger dan normaal.

Maar de coronacrisis opent ook nieuwe mogelijkheden.

Lees verder op onze website