Dit artikel wordt u aangeboden door T. Rowe Price.

T. Rowe Price: Momentum voor klimaatregels groeit in aanloop naar COP-26 conferentie

Financiële markten kunnen een leidende rol spelen in de aanpak van klimaatverandering, maar er is meer regelgeving nodig.

Financiële markten verkeren in een goede positie om een leidende rol te spelen in de aanpak van het klimaatprobleem. Dit zal echter uiteindelijk alleen effectief zijn als er regelgeving op het gebied van klimaatverandering voorhanden is, stelt Maria Elena Drew, Director of Research, Responsible Investing, bij T. Rowe Price. Er bestaat hier echter een mismatch tussen beleid en wetenschap. Het afgelopen jaar hebben we een sterke impuls gezien om die kloof te dichten, een trend die zich zal voortzetten in de aanloop naar de 26e Conferentie van de Verenigde Naties over klimaatverandering (COP26) in Glasgow in november.

We zien een toenemend momentum voor actie inzake koolstofemissies. 61% van de landen heeft streefcijfers vastgesteld voor een koolstofemissiereductie van nul (net zero targets). COP26 zal er vooral op gericht zijn meer net-nul-doelstellingen vast te stellen. Meerdere landen hebben al laten weten dat zij in de aanloop naar de conferentie aankondigingen zullen doen. Directe wetgeving ter onderbouwing van de net-nul-doelstellingen ontbreekt nog grotendeels, maar de kans dat zinvolle klimaatregelgeving van kracht wordt, is zeer groot.

Koolstofdioxide (CO2) is goed voor ongeveer driekwart van de broeikasgasemissies. Om de wereldwijde temperatuurstijging onder de 1,5°C te houden, moet echter meer worden gedaan dan alleen de CO2-uitstoot beperken. Naast regelgeving die gericht is op energieopwekking, energie-efficiëntie en vervoer, vereist deze taak uitgebreide regelgeving om methaan (CH4), distikstofoxide (N2O) en gefluoreerde gassen te beperken, alsmede een duurzamer landgebruik en verbetering van koolstofputten. Naarmate wetgevingsinitiatieven de financiële prestaties van bedrijven rechtstreeks beginnen te beïnvloeden, zal het onderscheid tussen winnaars en verliezers snel duidelijk worden. Natuurlijk is regelgeving niet de enige factor die het gedrag van bedrijven bepaalt.  Andere belangrijke factoren zijn innovatie en consumentenvoorkeuren.

De impact van de klimaatverandering vormt een systemisch beleggingsrisico, waardoor de ecologische voetafdruk van een belegging belangrijker wordt dan ooit tevoren. We hebben al te maken met een stijging van de mondiale temperatuur met ongeveer 1°C ten opzichte van de pre-industriële periode en beginnen de gevolgen van de klimaatverandering te merken in de vorm van buitengewone weersomstandigheden, krimpende gletsjers en veranderende neerslagpatronen.

Bij T. Rowe Price evalueren wij systematisch klimaatveranderingsfactoren voor individuele effecten en portefeuilles met het Responsible Investing Indicator Model (RIIM). De RIIM-analyse biedt twee belangrijke voordelen voor onze analisten en portefeuillebeheerders. Ten eerste zoekt het model proactief naar milieu-indicatoren en controverses betreffende bedrijven en overheidsemittenten. Dit is belangrijk omdat milieugegevens niet verplicht openbaar gemaakt hoeven te worden en ook niet gestandaardiseerd zijn zoals financiële gegevens. Ten tweede biedt RIIM een raamwerk voor de evaluatie van milieufactoren. 

Onze evaluatie van klimaatveranderingsfactoren richt zich op energietransitie en fysiek risico, maar wij zijn ook van mening dat de milieuvoetafdruk en de staat van dienst van een bedrijf belangrijke indicatoren zijn van hoe zij kunnen presteren in een strenger wordend regelgevingsklimaat. Engagements vormen een ander cruciaal element van onze klimaatgerelateerde analyse. De meest voorkomende onderwerpen van onze milieugerichte engagementen in 2020 waren openbaarmaking, broeikasgasemissies, duurzaamheid van producten en algemeen milieubeheer. 

Lees meer (Engels)