Blijf inzetten op net zero in 2050!  

Pieter Oyens van BNP AM

Vermogensbeheerders hebben een belangrijke rol om kleine en institutionele beleggers te helpen hun beleggingen af te stemmen op klimaatambities. Het is treurig te constateren dat enkele de ambities nu verlagen, omdat de tegenwind toeneemt. “Net zero in 2050 is echter nog steeds haalbaar. Daarbij moeten we wel een beroep doen op natuurlijke hulpbronnen, vooral op bossen die CO2 opnemen”, stelt Pieter de Marez Oyens, Co-Head Global Product Strategy bij BNP Paribas Asset Management.

Voor iedereen die dacht dat de financiële sector goed op koers ligt met de ambitie om de opwarming van de aarde tot 1,5 graad te beperken, heeft De Marez Oyens minder goed nieuws. “Daartoe moeten we in 2050 wel op net zero CO2-uitstoot zitten. Dit jaar neemt de CO2-uitstoot echter naar verwachting verder toe, evenals de druk op vermogensbeheerders om de klimaatdoelen neerwaarts bij te stellen. Dit laatste vooral in de Verenigde Staten.”

Partijen aarzelen of krabbelen zelfs terug. Vermogensbeheerders en private banks stellen bovendien – terecht – dat ze als fiduciair beheerder hun klanten niet kunnen dwingen tot klimaat-neutrale portefeuilles. Met goede informatievoorziening en educatie kun je echter beleggers het vertrouwen  geven dat net zero en financiële doelen samen kunnen gaan. Sommigen geloven dat de opwarming van de aarde niet meer te beperken is tot 1,5 graden en vragen zich af waarom ze dan daarvoor nog alle zeilen zouden moeten bijzetten. Ze lopen daarbij wel een verhoogd risico in het geval de zogeheten “Inevitable Policy Response” werkelijkheid wordt, aldus De Marez Oyens. In dat scenario blijkt dat het huidige klimaatbeleid onvoldoende effectief is en worden overheden gedwongen om veel harder in te grijpen.   

Handdoek in de ring gooien is geen optie

We voelen de gevolgen van de klimaatverandering steeds duidelijker. Klimaat-gerelateerde risico’s nemen hand over hand toe en het pad naar net zero in 2050 wordt steeds smaller. “De urgentie is enorm. Juist nu is het belangrijk om aan de klimaatdoelen vast te houden en niet te verslappen of de handdoek in de ring te gooien. Anders gaan we dit probleem nooit oplossen”, aldus  De Marez Oyens. “Net zero is de weg de we moeten kiezen. Nu!”

Net zero is ook wel degelijk haalbaar, meent hij. Ondanks enkele afhakers groeit het aantal bedrijven in de financiële sector dat net zero onderschrijft. De Glasgow Financial Alliance for Net Zero (GFANZ) is inmiddels aangegroeid tot 450 leden die samen 130 biljoen dollar beheren. Het is volgens De Marez Oyens vooral zaak om duidelijk te zijn in hoe net zero concreet bereikt kan worden. “BNP Paribas AM heeft zich daartoe tien  concrete klimaatambities gesteld.  Een van de belangrijkste is om net zero in 2040 voor onze beleggingsportefeuilles veilig te stellen, dat wil zeggen dat we net zero bereiken of stevig op het pad zijn om dit in 2050 te halen.”

Inzetten op klimaatoplossingen en engagement

Engagement is eveneens een bouwsteen van de klimaatstrategie van BNP Paribas AM, stelt De Marez Oyens. “Grote traditionele energiebedrijven zijn cruciaal bij de transitie naar net zero. We willen liever aan tafel blijven zitten dan weglopen en riskeren dat onze plek wordt ingenomen door investeerders zonder klimaatambitie. Natuurlijk blijven we proberen het beleid te verduurzamen. Dat blijkt ook uit ons stemgedrag. We stemmen vrijwel altijd voor klimaatmaatregelen, in tegenstelling tot veel andere grote vermogensbeheerders.”

De Marez Oyens: “Energie intensieve sectoren zoals productie van staal en cement en de luchtvaartindustrie zullen niet helemaal zonder olie en gas kunnen.  Nieuwe technologie in productieprocessen zal CO2 deels kunnen opvangen, maar een vliegtuig zonder uitstoot, dat zie ik op korte termijn nog niet gebeuren. Onze maatschappij kan net zero bereiken, maar  zero uitstoot is heel erg lastig. Je hebt dus compensatie voor sommige sectoren nodig. Iets om CO2 uit de lucht te halen, zodat je net zero bereikt.”

Een andere ambitie van BNP Paribas AM is daarom ook om meer in bedrijven te beleggen die oplossingen genereren. Denk daarbij onder meer aan technologische oplossingen, energiebesparingen of bedrijven die actief zijn in de circulaire economie. Volgens De Marez Oyens is er echter meer nodig. Veel beleggers vertrouwen erop dat we met technologie CO2-uitstoot die niet kan worden voorkomen, voldoende kunnen opvangen. “Dat gaat echter slechts deels lukken. Schaalbare oplossingen om CO2 af te vangen zijn er nog niet. Je zult in onze optiek ook moeten compenseren met natuurlijke assets, met bossen.”  

Bossen kunnen CO2-uitstoot compenseren  

Bossen kunnen een belangrijk deel van de CO2 uitstoot veroorzaakt door menselijk handelen opvangen. Dat betekent dat je ontbossing moet tegengaan en ervoor moet zorgen dat nieuwe bossen worden aangeplant. De Marez Oyens: “Je moet daarbij additionaliteit in het oog houden: zorgen dat er meer bos ontstaat dan zonder  jouw investering het geval zou zijn geweest. Je moet daadwerkelijk iets toevoegen. Koop je een oud en bestaand bos, dan voeg je niets toe.”

Bosbouw staat niet altijd in een goed daglicht. Zo zouden schadelijke activiteiten kunnen worden voortgezet omdat deze gecompenseerd worden met de aanplant van bomen. “Dan kun je lekker in je diesel kunt blijven rijden omdat je dit compenseert met een paar bomen. Zo werkt het niet. Het gaat echt om compensatie van CO2-uitstoot die we niet kunnen voorkomen”, aldus De Marez Oyens.  

Bosbouw zal bovendien op een duurzame manier moeten gebeuren. De Marez Oyens: “De bomen die je kapt, moet je ook weer planten. Ook het hout kun je op een duurzame manier gebruiken. Let ook op de biodiversiteit, de afname ervan verergert het klimaatprobleem. Door te beleggen in bossen realiseren beleggers niet alleen CO2-afvang, maar ook is het als duurzame belegging uitermate geschikt voor langetermijnbeleggers, zoals pensioenfondsen.”

 

 

BNP PARIBAS ASSET MANAGEMENT France, Netherlands Branch (adres: Postbus 71770, 1008 DG Amsterdam) ("BNPP AM NED"), is een (vermogens)beheerder geautoriseerd door de Autoriteit Financiële Markten (“AFM”) om de activiteiten van de beheerder in Nederland uit te voeren, onder de naar Nederland gepaspoorte vergunning verstrekt door L’Autorité des marchés financiers (“AMF”) aan BNP PARIBAS ASSET MANAGEMENT France, geregistreerd bij de AFM. 

 Dit materiaal dient enkel ter informatie en kan niet worden aangemerkt als:

1.                   een voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de financiële instrumenten hierin beschreven, en2.                   een (geïndividualiseerd) beleggingsadvies.

BNPP AM NED heeft alle redelijkerwijs mogelijke zorg besteed aan de juistheid van dit materiaal, echter aanvaardt geen aansprakelijkheid voor drukfouten. De in dit materiaal opgenomen opinies zijn het oordeel van BNPP AM NED op een specifiek moment en kunnen worden gewijzigd zonder voorafgaand bericht. BNPP AM NED is niet verplicht de hierin opgenomen informatie en opinies te actualiseren of te wijzigen.

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde van de beleggingen fluctueert met de koerswijzigingen van de effecten waarin wordt belegd. De mogelijkheid bestaat dat uw belegging in waarde stijgt; het is echter ook mogelijk dat uw belegging weinig tot geen inkomsten zal genereren en dat uw inleg bij een ongunstig koersverloop geheel of ten dele verloren gaat. Bij aan- en verkopen worden kosten in rekening gebracht.

Risico van beleggingen op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur – (ESG): Het ontbreken van gemeenschappelijke of geharmoniseerde definities en etiketten waarin ESG- en duurzaamheidscriteria op EU-niveau worden geïntegreerd, kan leiden tot verschillende benaderingen door beheerders bij het vaststellen van ESG-doelstellingen. Dit betekent ook dat het moeilijk kan zijn om strategieën die ESG- en duurzaamheidscriteria integreren te vergelijken, voor zover de selectie en wegingen die worden toegepast voor de selectie van beleggingen gebaseerd kunnen zijn op maatstaven die dezelfde naam kunnen delen, maar verschillende onderliggende betekenissen hebben. Bij het evalueren van een effect op basis van de ESG- en duurzaamheidscriteria kan de (vermogens)beheerder ook gebruikmaken van gegevensbronnen die worden verstrekt door externe aanbieders van ESG-onderzoek. Gezien het evoluerende karakter van ESG kunnen deze gegevensbronnen voorlopig onvolledig, onnauwkeurig of niet beschikbaar zijn. Het toepassen van normen voor verantwoord ondernemen in het beleggingsproces kan leiden tot de uitsluiting van effecten van bepaalde uitgevende instellingen. Bijgevolg kunnen de resultaten (van de sub-fondsen) soms beter of slechter zijn dan de resultaten van vergelijkbare fondsen die dergelijke normen niet toepassen.

"De duurzame belegger voor een wereld in verandering" weerspiegelt de doelstelling van BNP Paribas Asset Management om duurzame ontwikkeling in haar activiteiten op te nemen, zonder dat alle fondsen van BNP Paribas Asset Management behoren tot artikel 8 of 9 van de Verordening (EU) 2019/2088 betreffende informatieverschaffing over duurzaamheid in de financiële sector ("SFDR"). Voor meer informatie kunt u terecht op www.bnppparibas-am.com/sustainability-bnpp-am/