Ook Amfora Vermogensbeheer sluit zich aan bij Auréus


Na vijf andere vermogensbeheerders sluit ook Amfora Vermogensbeheer uit Goes zich aan bij fusiepartij Auréus groep. Geluiden over de fusie die al langer rondzongen, werden vandaag bevestigd door een gedeponeerd fusievoorstel. 
Joop de Jonge, Amfora Vermogensbeheer (foto: amforavermogensbeheer.nl)

Amfora is in 2007 opgericht door Joop de Jonge (foto), die een verleden heeft als analist en beleggingsadviseur bij Nationale Nederlanden, Rabobank en ABN Amro. Hij hecht eraan te benadrukken dat Amfora een 'onafhankelijke vermogensbeheerder' is, los van de grootbanken.

'Wij hebben geen relatie met een bank. Wij zijn onafhankelijk en selecteren onze eigen fondsen', zegt De Jonge in een korte reactie tegenover Fondsnieuws. Bij Amfora werken zeven mensen. De Jonge wil niet zeggen hoeveel beheerd vermogen Amfora voor klanten beheert. Hij verwijst daarvoor naar een nog te verschijnen persbericht. 

'Eendracht maakt macht'

Hij wil nog wel kwijt dat 'de wereld snel kleiner wordt' en dat je 'zelfs als je stationair wil blijven draaien, moet opschalen, gelet op ict, rapportage, compliance en dergelijke. We zeggen altijd: eendracht maakt kracht.' En voegt De Jonge eraan toe: 'als je een optocht wilt, dan moet je wel meelopen.' 

Het in 2007 opgerichte Amfora stapt hiermee in de voetsporen van Attent Vermogensbeheer, Auréus Vermogen, Blauwtulp Wealth Management, Boer & Olij Securities en Slim Vermogensbeheer, die sinds begin dit jaar officieel zijn samengevoegd tot Auréus. 

Auréus liet bij de toetreding van Slim Vermogensbeheer eind januari nog weten dat dit voorlopig de laatste toevoeging was aan de fusiepartij. Het vermogen onder beheer bedroeg toen 1,2 miljard euro. Met de overname van Amfora Vermogensbeheer komt het fusiebedrijf in de richting van de grootste onafhankelijke vermogensbeheerders van Nederland, zoals IBS Capital, Wealth Management Partners, Optimix en OHV. 

Onder aanvoering van Han Dieperink, de voormalige CIO van Rabobank, is Auréus bezig het beleggingsbeleid te stroomlijnen. 

Publiciteitsschuwe investeerder

In 2019, bij de fusie van de eerste vermogensbeheerders in Nederland, schreef de Belgische De Tijd: 'de piepkleine Gentse vermogensbeheerder wordt grote slokop in Nederland'. Het gaat om het relatief onbekende Capital Coach, dat voor zijn expansie heeft aangeklopt bij de publiciteitsschuwe IT-ondernemer en investeerder Jos Sluys. 

De voormalige aandeelhouder in Capital Coach stond wel open voor het Nederlandse avontuur, toen de Gentse vermogensbeheerder bij hem kwam aankloppen. Sluys heeft, afgezien van de financiering, geen bemoeienis met het Nederlandse avontuur. Hij opereert via zijn familiefonds Saffelberg. 

Capital Coach, dat zijn hoofdzetel heeft in Luxemburg, is in handen van de voormalige zakenbankiers Marc Monbaliu en Stefaan Fetjens. Zij hebben het bedrijf 17 jaar geleden opgezet. Overnameadviseur in het dossier 'Nederland' is Matthias Vandermeer, die indertijd tegenover De Tijd zei dat 'de Nederlandse markt vrij goedkoop is' en dat 'Nederland nog veel kleine vermogensbeheerders telt. Er zit al lang een fusiegolf aan te komen. Daar wilden wij op inspelen.' 

Ook andere Belgische partijen, zoals Delen Bank, zijn in Nederland met de overname van vermogensbeheerders - in casu Oyens & van Eeghen - actief geworden. 

Stefan Roosendaal die leiding geeft aan de fusiepartij Auréus Group BV was dezer dagen niet bereikbaar voor Fondsnieuws.  

Meer achtergonden op Fondsnieuws: