Verzekeraars zetten in op assetmanagement


Het zijn moeilijke tijden voor verzekeraars. Meer inkomsten uit vermogensbeheer zijn welkom. Sarah Russell en Jacco Maters, de topmensen van respectievelijk Aegon Asset Management en Delta Lloyd Asset Management over hun groeistrategieën.
Sarah Russell, Aegon Asset Management

De kern van Nederlandse verzekeraars wordt van oudsher gevormd door levensverzekeringen. Sinds de woekerpolisaffaire zit hier echter stevig de klad in. Er wordt daarom massaal ingezet op individuele pensioenproducten en het nieuw mogelijk gemaakte Algemeen Pensioenfonds, het APF.

In het verlengde hiervan wordt gekeken waar verder nog geld te verdienen is. Daarvoor wordt het vizier gericht op de assetmanager, het onderdeel dat van oudsher de beleggingen van de verzekeraar beheert, analyseert Jasper Haak van het in assetmanagement gespecialiseerde consultancybureau AF Advisors.

Gekeken wordt hoe er naast de interne klant, meer externe partijen bediend kunnen worden. Iets wat des te meer urgentie krijgt door het lage renteniveau en de komst van Solvency II die traditionele verzekeringsproducten minder aantrekkelijk maken.

Vijf jaar is de van oorsprong Australische Sarah Russell nu bestuursvoorzitter van Aegon Asset Management. Interviews gaf ze tot nu toe niet. Uit bescheidenheid. 'Het gaat niet om mij. Het gaat om het hele team én om de klanten waarvoor we het doen', zegt ze. Maar ook omdat ze nog niet klaar was met bouwen aan haar nieuwe wereldwijde organisatie. 'Als ik praat, wil ik ook iets te vertellen hebben.'