Dit artikel wordt u aangeboden door Candriam.

Candriam: Visies & overtuigingen van het huis

Nog steeds op het juiste spoor

Nog steeds op het juiste spoor

In mei evolueerde het herstel in de goede richting. De economische indicatoren, vooral de PMI's dan, noteerden immers nog steeds op een oog niveau. Dankzij de vaccinatiecampagnes hebben beleggers vertrouwen in de huidige en toekomstige heropening van de economie. De markten waren aan het begin van de maand echter wat nerveus omwille van de inflatievrees, maar de boodschappen die de FED en ECB uitstuurden, leken beleggers gerust te stellen. Dankzij die twee krachten, met name de monetaire ondersteuning en meer vaccinaties, is de volatiliteit in de activaklassen vreemde valuta, obligaties en aandelen afgenomen, waardoor het sentiment verder is verbeterd. Hoewel aanbodbeperkingen in de arbeidsmarkt en aanvoerketens de komende weken en maanden de belangrijkste bron van ongerustheid zullen zijn, worden mensen optimistischer over de toekomstige groei dankzij meer budgettaire ondersteuning. 

Gemoedsrust

De wereldeconomie is aan de beterhand, en de verwerkende nijverheid presteert blijkbaar erg sterk. Zo kwam de wereldwijde PMI van de verwerkende nijverheid uit op 56. Ook de voorraden blijven opmerkelijk laag. Zo is de ratio die de voorraden afzet tegenover de omzet nog maar net aan het herstellen in functie van de toekomstige PMI-output. Zelfs in Brazilië zagen we een fors herstel van de PMI van de verwerkende nijverheid. Door deze sterke vraag in de verwerkende nijverheid zijn de bottlenecks in de aanvoerketens niet verdwenen. De grondstoffenprijzen, vooral de prijzen van ruwe materialen, zijn echter licht gedaald.

Hoewel beleggers over het algemeen vertrouwen hebben in het slagen van de vaccinatiecampagne, bestaat er een asymmetrie tussen de dichtst en minst bevolkte landen. De Covax is het begin van een antwoord, en kan meer profiteren van de hulp die de G7 bieden. Europa haalt eindelijk voordeel uit de gunstige vooruitzichten voor de heropening, wat aantoont dat de opeenvolgende bewegingen (afhankelijk van hoe snel er wordt gevaccineerd) in alle landen ter wereld volop aan de gang zijn. Europese aandelen hebben de jongste weken het best gepresteerd, dankzij de rotatie richting cyclische en valueaandelen. Bovendien zit het vertrouwen in Europa in de lift dankzij de implementatie van het Next Generation EU plan (NGEU), en ook de Duitse verkiezingen zouden de Europese integratie niet in de weg mogen staan.

Sommige centrale banken (zoals die van Canada, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen) beginnen stilaan hun monetair beleid te verstrakken, maar de belangrijkste, zoals - de FED, de ECB en de Bank of Japan (BOJ) - hebben noch hun mening noch hun communicatie bijgesteld. Ze hielden de reële rentes laag, terwijl de nominale obligatierentes binnen een nauwe bandbreedte evolueerden. Zo schommelde de 10-jarige Amerikaanse rente tussen de 1,70% en 1,55%. Zelfs de Italiaanse 10-jarige rente viel terug naar het niveau van eind april, na een stijging met meer dan 30bp. Bepaalde indicatoren in de VS, zoals het erg grote verschil tussen het aantal mensen dat stelt dat banen heel gemakkelijk te vinden zijn vs. het aantal mensen dat zegt dat ze moeilijk te vinden zijn, wijzen nu al op een aantrekkende arbeidsmarkt. Wanneer dit in de tewerkstellingscijfers tot uiting komt, kunnen de reële en nominale rentevoeten mogelijk stijgen.

Ons credo

Het economisch herstel zou het komende jaar moeten doorzetten dankzij aanhoudende budgettaire ondersteuning en voorzichtige centrale banken. Voorlopig lijkt de pandemie ook beheersbaar, aangezien de vaccins voor nu de virusmutaties onder controle kunnen krijgen. Volgens ons is dit een gunstige klimaat voor aandelen ten opzichte van obligaties. Zo kunnen ook de huidige opeenvolgende aandelenrotaties zich doorzetten. Dat kan in de kaarten spelen van niet-Amerikaanse aandelen, die vers geld kunnen aantrekken.

Risico's voor het scenario

Het grootste risico ligt mogelijk in de hardnekkige beperkingen aan de aanbodkant, dus niet enkel de productieketens maar ook de krapte op de arbeidsmarkt. Veel bedrijven hebben al gewaarschuwd dat ze moeilijk personeel kunnen vinden, en vullen hun voorraden aan om aan de vraag tegemoet te komen. Hierdoor kan de inflatie toenemen zonder dat de groei aantrekt indien dit te lang duurt, en kunnen de marges onder druk komen. In een dergelijke omgeving zouden de markten volatieler kunnen zijn. Een ander risico is een virusmutatie. Het zou een tijd kunnen duren om deze onder controle te krijgen. Hierdoor zou de heropening in het gedrang kunnen komen, waardoor aandelen corrigeren. Ook de geopolitieke spanningen blijven aanhouden. Voorlopig zorgen ze niet voor ontwrichting, omdat de opposities minder uitgesproken zijn, hoewel ze er wel degelijk zijn.

Onze huidige multi-asset strategie

We verkiezen nog steeds aandelen boven obligaties en in onze aandelenallocatie blijft onze strategie nog steeds gericht op reflatietrades die de meest recente positieve evolutie in de economie weerspiegelen. Dat houdt in dat we overwogen zijn in Europese en Japanse aandelen en een voorkeur hebben voor small- en midcaps, overwogen zijn in groeilandenaandelen en steeds meer gaan inzetten op Latijns-Amerika (dat is achtergebleven in de nasleep van het hoogtepunt van de crisis), overwogen zijn in Amerikaanse small- en midcaps en in wereldwijde banken (een sector die doorgaans profiteert van stijgende rentevoeten).

In het vastrentende luik blijven we onderwogen in overheidsobligaties. We blijven long grondstoffen, die moeten kunnen profiteren van de aantrekkende vraag.